Het eerste Thomashuis van België verrijst in Meldert. De bouw start naar verwachting dit najaar. Maar het blijft niet bij één huis. ‘‘We willen in België minstens dertig Thomashuizen oprichten’’, aldus Willy Vertongen, een van de drijvende krachten achter Thomashuis België.

In het eerste Belgische Thomashuis krijgen 10 mensen met een verstandelijke beperking een liefdevol thuis. Het Thomashuis komt in een landelijke omgeving te staan en grenst aan Hof Den Tuitelaar, een oude brouwerij met gezellige tuin. ‘‘Het is de bedoeling dat de bewoners de dieren van Den Tuitelaar te eten geven, plantjes helpen te kweken en gelukkig oud worden’’, vertelt Geert Clauwaert, die het Thomashuis met zijn partner gaat runnen, aan Nieuwsblad.

Perfect model
Als vader van een dochter met autisme broedt Clauwaert al jaren op het idee om een zorgwoning voor mensen met een verstandelijke beperking op te richten. Na een lange zoektocht is hij bij de Nederlandse Thomashuizen uitgekomen. Het verhaal van Hans van Putten – die met de oprichting van het Thomashuis een liefdevol thuis creëerde voor zijn zoon Thomas en vele andere Thomassen – spreekt hem aan. ‘‘Ik vond dit het perfecte model voor hier in Meldert.’’


30 Thomashuizen in België

Het franchisemodel van de Thomashuizen komt daarom naar België. Willy Vertongen en projectcoördinator Katrien van den Langenhove hebben grootse plannen voor België. ‘‘We willen in België minstens dertig Thomashuizen oprichten.’’ Hiervoor wordt samengewerkt met Inclusio, sociale investeerder in vastgoed.

Clauwaert werkt voor de realisatie van het eerste Belgische Thomashuis samen met Vertongen en Van den Langenhove. Clauwaert coördineert de bouw, Thomashuis België begeleidt het zorgkoppel.

Bouwplannen
De plannen liggen nu bij de gemeente Aalst. Eind deze maand wordt de omgevingsvergunning aangevraagd. ‘‘We hopen de bouw in de tweede jaarhelft te starten.’’