De wereld draait alsmaar door en onze samenleving stopt niet met evolueren. Hedendaagse technologie laat toe om te kijken, te vergelijken, te beoordelen, en steeds meer drukken we met z’n allen uit wat we eigenlijk echt willen. De tijd van bepaald worden ligt grotendeels achter ons, en we zitten definitief op koers naar het tijdperk van de eigen regie. Zelf kunnen beslissen is een groot goed, en bij het ervoor opkomen botst een mens niet zelden op traditionele structuren die de omslag nog niet volledig hebben gemaakt.

Eigen regie

Bizar genoeg behelst één van die laatste traditionele bastions onze meest intieme zone: onze eigen gezondheid. De zorg is traditioneel gezien een sector die gerund wordt door de kennis van intellectuele notabelen en de angst van mensen die koste wat kost willen vermijden dat risicovol gedrag leidt tot aansprakelijkheid. De combinatie van beide heeft ervoor gezorgd dat er niet veel dingen bestaan waar we als mens zo weinig over te zeggen hebben als onze eigen gezondheidszorg. Er wordt voor jou bepaald wat juist is, en om risico’s te vermijden word je onderdeel van een systeem met barcodes.

De clash is onvermijdelijk. De “medemens met een mening” pikt dat niet langer, en wil zelf kunnen bepalen wat goed is. Dit dwingt de gevestigde waarden om zichzelf heruit te vinden, en om mee na te denken over hoe eigen regie in de zorg en een kwalitatieve dienstverlening hand in hand kunnen gaan.

De Herbergier als voorbeeld

Het thema is brandend actueel in o.a. de ouderenzorg, wat de redactie van het programma Zorg.nu getriggerd heeft om er een uitzending aan te wijden. Concreet zit de interesse van Zorg.nu in de discrepantie tussen de manier waarop de Inspectie voor de Gezondheidszorg de kwaliteit van zorg toetst, en de wensen en behoeften van de samenleving.

Tijdens deze uitzending zal de Herbergier aan bod komen als vernieuwend initiatief om mensen met geheugenproblemen een warm thuis en kwalitatieve zorg te bieden. Dit zal worden besproken in een studiogesprek waarbij Gerard Vonk – zorgondernemer van Herbergier Piershil – en Quirine de Ranietz – dochter van een bewoonster uit Herbergier Zoetermeer – aanschuiven bij presentatrice Antoinette Hertsenberg. Hun verhaal gaat over gewone dingen in het gewone leven, over hoe je bewust kiest voor wie aan jou zorg mag verlenen, over vrijheid en risico’s, over de afweging tussen veiligheid en waardigheid.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg neemt ook deel aan de uitzending, waarmee zij duidelijk initiatief toont om in dialoog te gaan. Een signaal naar de samenleving toe om samen werk te maken van de zorg van morgen. We kunnen dit alleen maar toejuichen. Andere onderdelen van het programma omvatten een inspectiebezoek bij een instelling onder verscherpt toezicht, alternatieve leermethoden om als zorgverlener inzicht te krijgen in de mensen voor wie je zorgt, en nieuwe manieren om kwaliteit van zorg te toetsen.

We zijn vereerd dat de Herbergier onderdeel mag zijn. We leveren op die manier ons steentje bij aan een maatschappelijk debat dat nog lang niet volledig is gevoerd.

De uitzending vindt plaats op 21 februari om 21u25 op NPO1.