Na 2 jaar hard zwoegen vond op 31 maart 2017 in Rotterdam-Ommoord een historisch moment plaats: de sleuteloverdracht van de allereerste ZorgButler en Thomas Op Kamers van Nederland. Woningcorporatie SOR heeft de transformatie van het voormalige verzorgingshuis afgerond. De woonconcepten ZorgButler en Thomas Op Kamers openen op 1 april hun deuren.

Zelfstandig wonen en eigen regie staan als een paal boven water bij de twee nieuwe woonvormen in Ommoord. De ZorgButler is er voor mensen die (langer) thuis (moeten) blijven wonen maar wel zorg nodig hebben. Mensen die nog geen 24-uurszorg nodig hebben, of bewust kiezen voor een zelfstandig leven met de nodige professionele dienstverlening. Thomas Op Kamers richt zich op mensen met een licht verstandelijke beperking die met extra begeleiding perfect hun eigen leven kunnen leiden.

De Drie Notenboomen en SOR ontwikkelen nieuwe woonconcepten

Beide concepten zijn het resultaat van een intensieve samenwerking tussen De Drie Notenboomen (DDN), franchiseorganisatie in de zorg, en woningcorporatie SOR, de grootste ouderenhuisvester van de stadsregio Rotterdam. Het pand is eigendom van SOR, en het is mede door hun impuls dat de ideeën van DDN een concrete realiteit zijn geworden. Het leegkomen van traditionele verzorgingshuizen vraagt om vernieuwende initiatieven, zeker in het Rotterdamse en zeker voor SOR als ouderenhuisvester.

Zelfstandig ondernemers aan het roer

Zoals in de andere franchiseformules van DDN  (de Thomashuizen en Herbergier) heeft een zelfstandig zorgondernemer de touwtjes in handen, is er maximale aandacht voor liefdevolle omkadering, en staat respect voor wie je bent en wat je wil overal centraal. Hierdoor wordt de focus op welzijn en kwaliteit van leven benadrukt, en kunnen bevlogen professionals met passie hun medemens nabij zijn.

De voorbereidingen van de eerste ZorgButler en de eerste Thomas op Kamers worden op dit moment afgerond. De deuren openen op 1 april. “Van de grote respons is duidelijk af te leiden dat beide concepten een schot in de roos zijn als het gaat om het bieden van oplossingen waar de samenleving op zit te wachten. Een landelijke uitbreiding zijn we al aan het voorbereiden”, zegt Hans van Putten, initiatiefnemer van De Drie Notenboomen.

Verzorgingshuizen krijgen een nieuwe bestemming

Door het kabinetsbeleid ‘scheiden wonen en zorg’ komen verzorgingshuizen in Nederland op termijn leeg te staan. Ouderen zullen langer thuis blijven wonen en zelf hun zorg inkopen. De herontwikkeling van voormalig verzorgingshuis Schutse is het eerste voorbeeld van de transformatieopgave van woningcorporatie SOR om haar verzorgingshuizen een nieuwe bestemming te geven. “Bij het ombouwen streven wij ernaar om zoveel mogelijk betaalbare woningen te realiseren voor mensen met alleen AOW. Zo willen we voorzien in de toenemende vraag van het aantal mensen met een beperkt inkomen én een eventuele zorgbehoefte”, aldus Hassan Najja, directeur-bestuurder van SOR.

De officiële opening is voorzien eind juni.