Burgemeester Arjen Gerritsen gaf 9 december het startschot voor de verbouwing van de voormalige Acaciaschool aan het Acaciaplein in Almelo. Het pand wordt getransformeerd tot een Herbergier, een kleinschalige woonvoorziening voor zestien bewoners met dementie. Op het terrein achter de school verrijst een Thomashuis, een kleinschalige woonvorm voor 9 bewoners met een verstandelijke beperking. De karakteristieke voorgevel van de bijna honderd jaar oude school blijft intact. De burgemeester liet weten dat hij verheugd is dat het iconische pand, dat vijftien jaar leegstond, een nieuwe maatschappelijke bestemming krijgt.

Zorgkoppels heffen samen het glas
De twee ondernemersstellen die de zorglocaties gaan runnen, waren ook aanwezig om het glas te heffen. Thomashuis-ondernemers Sonja Vos en Kim van Steenis verhuisden deze zomer naar Almelo. “Wij vinden het fijn om de omgeving alvast te leren kennen en een netwerk op te bouwen in de stad. Op deze manier kunnen we ons optimaal voorbereiden voor de opening van ons Thomashuis volgend jaar. Wij kunnen niet wachten tot we onze eerste bewoners kunnen verwelkomen in dit fantastische pand ”, aldus het stel.

Ook toekomstige Herbergier-ondernemers Marieke en Remco de Vries kunnen niet wachten om hun nieuwe medebewoners en medewerkers te ontmoeten: “We zien uit naar een warm huis waar een ieder er mag zijn en zich geborgen weet.” De ondernemersstellen komen zelf ook te wonen in het pand, net zoals in alle andere Herbergiers en Thomashuizen in Nederland. Hun continue aanwezigheid zorgt voor korte lijnen en grote betrokkenheid bij de bewoners.

De Drie Notenboomen huurt het Acaciacomplex van woningcorporatie Beter Wonen. Projectleider Sten Hartman van Beter Wonen, laat weten: “Wij zijn trots op deze ontwikkeling. Het is van grote waarde dat wij in staat zijn huisvesting voor deze doelgroepen te creëren en daarnaast erfgoed zoals de Acaciaschool in stand te kunnen houden.” Naar verwachting nemen in het vierde kwartaal 2023 de eerste bewoners hun intrek in de Herbergier en in het Thomashuis.